- Nawodnienie w pracy podczas sezonu grzewczego
- Perfekcyjne połączenia kolorów z zieloną sukienką – co wybrać, by zawsze wyglądać stylowo?
- Jak prać skutecznie i ekonomicznie?
- Meble tapicerowane: idealny wybór dla komfortowego wypoczynku
- Poddasze użytkowe aranżacje: Inspiracje na funkcjonalne i stylowe wnętrza
Naturalna niwelacja nadciśnienia
Styl życia a ciśnienie
Około 80% pacjentów posiadających nadciśnienie tętnicze krwi to osoby z lekkimi objawami. Aby to kontrolować należy wdrożyć do swojego życia odpowiednią dietę oraz styl życia. Regularne ćwiczenia fizyczne bardzo dobrze mogą wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego. Również stosowanie pokarmów bogatych w sód sprzyja wzrostowi wartości ciśnienia tętniczego. Dlatego tak ważne jest ograniczenie soli w swojej diecie.
Wartościowe i naturalne produkty
Istnieją naturalne sposoby obniżenia ciśnienia krwi. Właściwa dietoterapia połączona z ziołolecznictwem może znacznie regulować jego poziom. Należy jednak mieć na uwadze, że spożywanie ziół obniżające ciśnienie warz z innymi lekami, powinno być przez nas skonsultowane z lekarzem który nas prowadzi. Mogą wystąpić niebezpieczne powikłania i infekcję. Do ziół mających wpływ na obniżanie ciśnienia zalicza się głównie: liście melisy, ziele jemioły, ziele fiołka trójbarwnego czy ostryż długi. Poprawiają przepływ wieńcowy krwi i działają rozkurczowo na naczynia gładkie. Jak w naturalny sposób obniżyć ciśnienie? Do produktów spożywczych o najkorzystniejszych właściwościach zaliczają się miedzy innymi: produkty bogate w flawonoidy, produkty bogate w witaminę C, nasiona roślin strączkowych, całe ziarna różnych zbóż, zielone warzywa liściaste, ryby, ponieważ posiadają w sobie kwasy tłuszczowe omega-3, otręby owsiane, orzechy włoskie, szczypiorek czosnek i wiele więcej roślin tego typu. Zwiększenie spożywania owoców o warzyw w naszej diecie może znacznie pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Ma to przede wszystkim związek z obecnością w nich substancji przeciwutleniających. U osób borykających się z tym problemem może występować podwyższony stres oksydacyjny, dlatego antyoksydanty znajdujące się w warzywach i owocach pełnią tak ważną funkcję. Zwalczają one wolne rodniki tlenowe w naszym organizmie przyczyniając się w ten sposób do zmniejszenia stresu oksydacyjnego. Stosowanie tych naturalnych metod powinno być dokładnie przemyślane.