Nasiona chia. 10 korzyści dla naszego zdrowia.

W dzisiejszych czasach jesteśmy bardziej świadomi niż jeszcze kilka lat temu, jak ważne jest stosowanie zdrowej i zrównoważonej diety, bogatej w składniki odżywcze i witaminy. Być może właśnie dlatego coraz więcej osób decyduje się na włączenie do swojej diety naturalnych produktów, takich jak nasiona chia, które są doskonałym pożywieniem dla kobiet.
Nasiona chia są uważane za ważne źródło energii przez dietetyków i ekspertów ds. żywności. Zawierają dużo błonnika, węglowodanów, przeciwutleniaczy, minerałów, wapnia, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dzięki temu pomagają obniżyć poziom cholesterolu, zapobiegają problemom sercowo-naczyniowym i utrzymują dobre nawodnienie organizmu, a także przynoszą wiele innych korzyści.
- Chronią nas przed zanieczyszczeniem środowiska. Dzięki swoim składnikom odżywczym nasiona te chronią nas przed negatywnymi skutkami zanieczyszczeń, dymu tytoniowego i promieniowania UV.
- Mają działanie nasycające. Są lekkostrawne, ale zapewniają uczucie sytości, które jest idealne w przypadku diet odchudzających. Dzięki temu łatwiej jest uniknąć podjadania.
- Są bogate w wapń. W rzeczywistości zawierają więcej wapnia niż mleko, który wzmacnia strukturę kości i chroni stawy.
- Nawodnienie. Nasiona te wchłaniają wodę w ilości od 10 do 12 razy większej niż ich masa, dlatego zaleca się ich spożywanie przed uprawianiem sportu. W ten sposób zatrzymamy wodę w organizmie na dłużej.
- Zawierają one dużą ilość kwasów omega 3. Zawierają one więcej kwasów tłuszczowych omega 3 niż łosoś, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zapobiegają chorobom serca. Ponadto zwalczają trądzik oraz poprawiają stan paznokci, włosów i skóry. Wzmacniają one również układ nerwowy i zmniejszają bóle stawów.
- Mają one właściwości oczyszczające i przeciwutleniające. Nasiona chia wspomagają usuwanie płynów i toksyn oraz dostarczają nam dużej ilości przeciwutleniaczy. Pomagają one również regulować florę jelitową, dzięki czemu są doskonałym środkiem na zaparcia.
- Dostarczają one energii. Dzięki wysokiej zawartości białka, witamin i składników mineralnych mają one więcej energii, gdy je spożywamy. Ich działanie może być nawet większe niż działanie owoców, warzyw czy produktów mlecznych.
- Zawierają one witaminę E. Zwalczają one stany zapalne i zmarszczki, dlatego są bardzo korzystne dla skóry. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości magnezu, pomagają kontrolować niepokój i zaburzenia równowagi hormonalnej, które mają znaczący wpływ na skórę.
- Pomagają one w zwiększeniu masy mięśniowej. Jest to możliwe dzięki dużej zawartości błonnika i białka, które również pomagają w regeneracji tkanek. Z tego względu nasiona te są zalecane dla sportowców.
- Mają przyjemny smak. Jest podobny do orzechów włoskich i można go stosować w niezliczonych przepisach: sokach, zupach, płatkach śniadaniowych. Można go nawet dodawać do domowych deserów, takich jak herbatniki, babeczki czy chleb.