Na co zwrócić uwagę, aby obniżyć poziom cholesterolu?

Wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do hipercholesterolemii, która jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób serca. Gdy w naszym organizmie wzrasta poziom cholesterolu LDL, który transportuje cholesterol z wątroby do wszystkich komórek ciała, a spada poziom cholesterolu HDL, który zbiera niewykorzystany cholesterol i oddaje go do przechowywania, może dochodzić do odkładania się złogów tłuszczowych na wewnętrznych ścianach tętnic. To ostatnie może doprowadzić do zmniejszenia przepływu krwi.

Jakie są normy poziomu cholesterolu?

Cholesterol, naturalnie występująca substancja tłuszczowa rozproszona we krwi i w niektórych narządach, może być prawdziwym koniem pociągowym dla wielu osób próbujących osiągnąć jego optymalny poziom, aby uniknąć uszkodzenia układu sercowo-naczyniowego. Oficjalny docelowy poziom optymalny wynosi mniej niż 200 mg/dl. Jednak gdy wartości te mieszczą się w przedziale od 200 do 239 mg, możemy mówić o wysokim cholesterolu lub bardzo wysokim cholesterolu, gdy przekroczymy barierę 240 mg. Z tego powodu należy już teraz skontaktować się z lekarzem rodzinnym w celu przeprowadzenia szczegółowej analizy. Aby zatrzymać wzrost poziomu cholesterolu w organizmie, należy zmienić styl życia i wybrać zdrowszy. Zaleca się m.in. unikanie alkoholu, rzucenie palenia, ćwiczenia fizyczne, aby porzucić siedzący tryb życia, ale przede wszystkim należy stosować zdrowszą dietę.

Co może obniżyć poziom cholesterolu?

W tym sensie pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, aby obniżyć poziom cholesterolu, jest rozpoczęcie zdrowej i zrównoważonej zmiany diety, polegającej na ograniczeniu spożycia pokarmów bogatych w tłuszcze, zarówno nasycone pochodzenia zwierzęcego, jak i tłuszcze uwodornione, które powstają w wyniku przekształcenia olejów płynnych, takich jak olej kukurydziany, sojowy czy słonecznikowy, w tłuszcze bardziej stałe. Zalecane są tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, tłuste ryby, zwłaszcza bogate w kwasy Omega 3 (sardynki, sardele, łosoś), a także oleje sojowy i słonecznikowy.  Zaleca się również spożywanie pokarmów bogatych w błonnik i przeciwutleniacze.
Z drugiej strony, zdrowa dieta powinna zawierać pięć porcji owoców i warzyw dziennie, trzy porcje tygodniowo nasion roślin strączkowych, takich jak fasola czy soczewica, oraz orzechy, np. włoskie. Zaleca się wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych ze względu na zawartość błonnika. Błonnik składa się z szeregu lepkich substancji, takich jak pektyny i gumy, tworzących rodzaj żelu, który przylega do cholesterolu i kwasów żółciowych w jelicie cienkim.
W przypadku owoców morza, jeśli nie występują problemy z kwasem moczowym lub podagrą, możemy zdecydować się na te pokarmy, ponieważ wchłanianie cholesterolu przez owoce morza jest ograniczone. Jeśli chodzi o produkty mleczne, powinniśmy spożywać mleko półtłuste i odtłuszczone, przy czym eksperci zalecają od dwóch do trzech porcji dziennie.
Mleko fermentowane bogate w sterole roślinne jest dobrą alternatywą dla osób z wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ pomaga zmniejszyć wchłanianie cholesterolu w jelitach, a tym samym procentową zawartość lipidów we krwi. Oprócz unikania słodyczy i nadmiaru kalorii zmagazynowanych w organizmie w postaci tłuszczu, powinniśmy starać się przyrządzać posiłki z mniejszą ilością tłuszczu, unikając potraw smażonych, panierowanych, panierki i wyszukanych gulaszy. Alternatywą może być gotowanie niskotłuszczowe, takie jak gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie lub en papillote.

Pamiętaj, że regularne ćwiczenia fizyczne, dieta niskotłuszczowa i spożywanie fermentowanego mleka bogatego w sterole roślinne poprawią Twoje zdrowie oraz samopoczucie fizyczne i psychiczne.